Outlook – nedostupný internet

Tak tu máme Outlook v rámci Office 365 a je pěkně schovaný za firemním firewallem. To samo o sobě vypadá OK, do té doby než začnou problémy.
Firewall chce ověřovat uživatele, to zvládně Edge, IE nebo i Chrome ale ne Outlook. Pokus donutit uživatele aby se nejdříve ověřili k firewallu není určitě 100%. Druhý pokus – nacpat do firewallu vyjímky na *.microsoft.com, *.office.com, *.outlook.com atd stále nebyl to pravé.

Začalo to vypadat že to má spojitost s tím jestli samotné Windows myslí že jsou na internetu nebo ne (taková ta změna inkonky připojení – zečmáraná zeměkoule, malý vykřičník apod.). Tahle sranda se žargonu Woken jmenuje „Network Connectivity Status Indicator“ aka NCSI.

A funguje tak že si systém přeloží určité dns zkontroluje překlad do IP  a stáhne určitý soubor. Aby se to nepletlo tak pro různé verze jde o o různé URL. Windows 8.1 a starší: http://www.msftncsi.com/ncsi.txt a Windows 10 pak: http://www.msftconnecttest.com/connecttest.txt.

 

Zdroj: https://blogs.technet.microsoft.com/netgeeks/2018/02/20/why-do-i-get-an-internet-explorer-or-edge-popup-open-when-i-get-connected-to-my-corpnet-or-a-public-network/

About Author:

Error! Keyboard not detected. Press any key to continue.